Open Mon - Sat 24/7
Email hirankhikers@gmail.com Call Now! +91-8448036435
Open Mon - Sat 24/7
Email hirankhikers@gmail.com Call Now! +91-8448036435

evokoi testin dhe rezultatet e mundshme

evokoi testin dhe rezultatet e mundshme

Testet e mundshme të evokuara matin kohën që duhet që truri t’i përgjigjet stimulimit shqisor qoftë përmes shikimit, tingullit ose prekjes.

Mjekët përdorin testin për të ndihmuar në diagnostikimin e sklerozës së shumëfishtë (MS) dhe kushteve të tjera që mund të shkaktojnë që reagimet e një personi të ngadalësohen. Testi mund të zbulojë përgjigje të pazakonta ndaj stimulimit.

Popullariteti i testit të mundshëm të evokuar ka rënë vitet e fundit, pasi skanimet MRI kanë një rekord të mirë për të treguar me saktësi lezione që ndodhin në MS. Sidoqoftë, një studim nga viti 2016 sugjeron që testi mund të ketë ende përdorimet e tij.

Me këtë artikull, ne japim një përmbledhje të asaj që janë testet e mundshme të evokuara, çfarë të presim dhe çfarë mund të thonë rezultatet.

Cilat janë testet e mundshme të evokuara?

Sistemi nervor lidh trupin përmes një seri qelizash që komunikojnë me sinjale elektrike.

Kur trupi merr stimulim, sinjalet elektrike kalojnë përmes sistemit nervor në tru.

Stimulimi mund të jetë:

 • vizual, duke hyrë në trup përmes syve
 • Auditor, duke hyrë nëpër veshë
 • Somatosensory Stimulimi ose prekja, kur ndjesitë hyjnë përmes lëkurës

Për shembull, kur drita lëshon një objekt, ajo stimulon receptorët shqisorë në sy. Receptorët dërgojnë sinjale elektrike në tru për përpunim.

Një sinjal që stimulon drita arrin në tru më ngadalë se ai që stimulon prekjen. Kjo për shkak se kur një person sheh diçka, trupi së pari duhet ta shndërrojë dritën në një sinjal elektrik përpara se ta dërgojë në tru.

Disa kushte mjekësore gjithashtu mund të ndikojnë në këtë kohë të sinjalizimit, duke rezultuar në një kohë jashtëzakonisht të ngadaltë të përgjigjes. Kjo mund të ndodhë kur një person ka MS, për shembull.

MS ndodh kur një faj në sistemin imunitar rezulton në dëmtimin e shtresës yndyrore të mielinës që mbron qelizat nervore. Kjo dëmtim ndikon në shpejtësinë që sinjalet elektrike mund të udhëtojnë nëpër qelizat nervore.

Testet e mundshme të evokuara matin kohën që duhet që truri t’i përgjigjet stimujve shqisorë si një mënyrë për të zbuluar dhe monitoruar problemet ose parregullsi me mënyrën se si funksionon sistemi nervor.

përdor

Mjekët shpesh përdorin teste të mundshme të evokuara për të konfirmuar një diagnozë ose për të monitoruar sistemin nervor, në vend se të përcaktojnë shkakun e një reagimi të ngadaltë.

Skanimet MRI dhe testet e lëngut cerebrospinal janë mënyrat kryesore të diagnostikimit të MS në ditët e sotme.

Sidoqoftë, një test i mundshëm i evokuar ende mund të plotësojë ose konfirmojë një diagnozë të MS. Mund të jetë një mjet i vlefshëm për të demonstruar një transmetim të ngadaltë të sinjalit.

Një studim që studiuesit e publikuan në vitin 2016 vëren se një test potencial i evokuar:

 • është një metodë ekonomike e diagnozës
 • Mund të plotësojë rezultatet e testeve të tjera
 • është mënyra e vetme për të vlerësuar se sa mirë myelina, aksonet dhe sinapset po punojnë në rrugë specifike sensorimotore

si dhe duke luajtur një rol në diagnostikimin e MS, Një test potencial i evokuar mund të:

 • Vlerësoni dëgjimin ose shikimin
 • zbulojnë lezione dhe tumoret
 • DEKTIMI Dëmtimi i nervit, siç është për nervin optik
 • Vlerësoni aktivitetin e trurit në pacientët me koma
 • Diagnostifikoni dhe monitoroni sëmundjet që dëmtojnë nervat

isfarë është MS, dhe si ndikon në një person? Mësoni më shumë këtu.

çfarë të presësh

Një mjek do të këshillojë një person se çfarë të bëjë para testit dhe çfarë të presësh. > /li>

 • Sillni syzet e tyre nëse po bëjnë një provë vizuale
 • Profesionisti i kujdesit shëndetësor që kryen testin do të përdorë një pastë të veçantë, pelte ose kasetë për të bashkangjitur elektrodat.

  Vendndodhja e elektrodave do të varet nga lloji i provës. Pastaj, testi mund të fillojë.

  llojet e provës dhe çfarë ndodh

  Në një test potencial të evokuar, personi do të ulet në një karrige, dhe një ofrues i kujdesit shëndetësor do të vendosë elektroda në pjesën përkatëse të trupit. Elektrodat do të regjistrojnë sinjale elektrike që udhëtojnë në tru.

  Ekzistojnë tre lloje kryesore të provës.

  Testi i përgjigjes së evokuar vizuale

  Ofruesi i kujdesit shëndetësor do të vendosë elektroda në kokën e kokës.

  Personi do të ulet dhe do të përqendrohet në qendrën e një ekrani disa metra larg. Ata do të duhet të mbyllin një sy në të njëjtën kohë dhe të shikojnë në një model kontrolli në ekran. Ngjyrat e shesheve do të alternojnë një ose dy herë çdo sekondë.

  Testi do të regjistrojë se si syri i përgjigjet modeleve në ndryshim.

  Testi i përgjigjes së evokuar të auditimit të trurit

  personi do të ulet në një dhomë të papërshkueshëm nga zëri, duke veshur kufje. Elektrodat do të jenë në majë të kokës dhe së pari njëra vesh, pastaj tjetra.

  Personi do të dëgjojë tinguj ose tone duke klikuar në njërën vesh, ndërsa një tingull maskues parandalon veshin tjetër të marrë sinjalin. wormin çfarë është ajo Atëherë veshi tjetër do të testohet.

  Koha që duhet për t’iu përgjigjur sinjalit mund të tregojë nëse ka dëmtim të rrugës dëgjimore brenda trurit ose nervit akustik që lidh veshin me trurin.

  Testi i përgjigjes së evokuar somatosensory

  individi do të ulet ose të shtrihet në një pozicion të rehatshëm.

  Profesionisti i shëndetit do të vendosë elektroda në lëkurën e kokës dhe zonat përkatëse të trupit, siç është krahu, këmba ose shpina e poshtme.

  Ata më pas do të japin një goditje elektrike me intensitet të ulët përmes elektrodave dhe do të regjistrojnë kohën që duhet që truri t’i përgjigjet sinjalit. Shoku nuk duhet të jetë i dhimbshëm, por mund të jetë i pakëndshëm për një kohë të shkurtër.

  Profesionisti do të aplikojë stimulin në pjesën e sistemit nervor ku dëmtimi mund të jetë i pranishëm, për shembull, palcën kurrizore.

  Nëse rezultatet tregojnë një kohë jashtëzakonisht të gjatë të transmetimit të sinjalit, kjo mund të tregojë dëme në një rrugë nervore, madje edhe në raste "të heshtura" kur një person nuk po përjeton simptoma.

  Një mjek zakonisht do të përdorë një test të mundshëm të evokuar së bashku me një test të imazhit për të hetuar problemin në më shumë detaje. Kjo mund të jetë një skanim MRI ose CT.

  Rreziqet

  Testet e mundshme të evokuara janë një procedurë me intensitet të ulët dhe, në mënyrë tipike, paraqesin pak rrezik për personin përtej shqetësimit të vogël gjatë provës.

  Testi mund të jetë më pak efektiv në një person me simptoma të përparuara. Spazmat e muskujve ose dëmtimet e rënda vizuale ose të dëgjimit mund të ndikojnë në saktësinë e testit.

  Rezultatet

  Nëse testi tregon që MS mund të jetë i pranishëm, një mjek zakonisht do të bëjë teste të mëtejshme për të konfirmuar diagnozën dhe për të përjashtuar shkaqet e tjera të mundshme të simptomave.

  Nëse rezultatet e të gjitha testeve tregojnë MS, një mjek do të punojë me individin për të siguruar trajtim dhe monitorim të duhur.

  Outlook

  Në të kaluarën, mjekët e konsideruan MS të pa trajtuar, por shkencëtarët po bëjnë përparim të shpejtë në të kuptuarit e MS dhe zhvillimin e trajtimeve të reja.

  Një lloj i ilaçeve i njohur si një terapi modifikuese e sëmundjes (DMT) mund të zvogëlojë numrin e flakëve në një lloj mjekësh të MS-së që thirren duke hequr MS (RRMS). Kur një person ka RRMS, simptomat përkohësisht mund të përkeqësohen dhe pastaj të bëhen përsëri më mirë.

  DMT gjithashtu mund të ngadalësojë përparimin e MS dhe të zvogëlojë rrezikun e simptomave më të rënda që shfaqen në kohë.

  Për njerëzit që përjetojnë simptoma të rënda, mundësi të ndryshme trajtimi janë në dispozicion për t’i ndihmuar ata të menaxhojnë gjendjen e tyre.

  MS është rrallë fatale, dhe shumica e njerëzve nuk zhvillojnë simptoma të rënda. Sipas Shoqatës Kombëtare të Sklerozës së Multiplesit, dy në çdo tre persona me MS do të vazhdojnë të jenë në gjendje të ecin, megjithëse mund të kenë nevojë për një ndihmë, siç është një kallam në këmbë. >

  MS prek secilin person ndryshe. Nëse dikush ka një diagnozë të MS, mjeku i tyre do të punojë me ta për të krijuar një plan trajtimi për t’iu përshtatur nevojave të tyre.

  Q:

  shallfarë do të bëj për rrobat, bizhuteritë dhe flokët e mi për provën?

  A:

  Ju duhet të vishni rroba të rehatshme, të shmangni bizhuteri dhe të jeni të gatshëm t’i zhvendosni flokët larg syve dhe veshëve tuaj. Përgjigjet

  paraqesin mendimet e ekspertëve tanë mjekësorë. E gjithë përmbajtja është rreptësisht informuese dhe nuk duhet të konsiderohet këshilla mjekësore.

  • Skleroza e shumëfishtë
  • Pajisjet mjekësore/Diagnostika
  • Neurologjia/Neuroshkenca